Posljednje novosti

JuliaMÜLLERS/ Različitosti čine svijet boljim i bogatijim

julija

Centar za obrazovanje i druženje Jajce dugi niz godina aktivno i uspješno okuplja djecu i mlade Jajca  organizirajući široku lepezu kreativnih i edukativnih ponuda. Jezični kursevi, kreativne radionice, mala škola za djecu i ples samo su mali dio onoga čime se ova dugogodišnja i vrijedna organizacija bavi. Njenu aktivnost i vrijednost već davno su prepoznale mnoge svjetske organizacije čiji studenti odabiru upravo jajački COD kao mjesto obavljanja svoje prakse i volonterskog staža.

Jedna od njih je i Julia Müllers iz Njemačke koja je kroz tromjesečni rad u Centru za obrazovanje i druženje, kreirajući kreativne radionice obavila fantastičan posao sa mladima Jajca.

 

rad

U sklopu svog stažiranja, Julia je imala zadatak raditi na projektu čiji je cilj rješavanje krucijalnih problema društva i napredak. Teba je bila problem segregacije. Kako radi sa djecom, morala je taj problem svesti na njima razumljiv nivo, kroz crtanje i interaktivne radionice.

Odabrala je jednu sedmicu, koju je nazvala sedmica prijateljstva, te sa djecom obradila datu temu. Djeci je zadala da nacrtaju prijatelja, a zatim da pobroje sličnosti i razlike između njih. Djeca su aktivno učestvovala tokom radionice, a Juliu su obasipali pitanjima.

rad1

U drugom dijelu radionice, djeca su imali priliku učiti o prijateljstvu kroz vrlo zanimljivu i poučnu igricu. Naime svako polje igrice bilo je pitanje o njima samima koja su djeca odgovarala, a zatim su birali ona pitanja na koja su mislili da će i njihovi prijatelji odgovoriti isto. Rezultati igrice bili su neočekivani i djeci su privukli pažnju.

rad2

Zajednički zaključak radionice, bila je uspješno prenesena poruka bogartstva različitosti, gdje su djeca shvatila da možemo imati i prijatelja koji nije naša kopija, te da ustvari naše različitosti čine prijateljstvo jedinstvenim.

 

Friedenskreis Halle e.V. - Germany

Evangelische Jugend Nürnberg

Schweizer Helsinki Vereinigung - Suisse

I-Peicc Montpellier - France

Jajce Municipality

Rämibühl Zürich - Suisse

RB zurich

TEKUĆI RAČUN

Naziv banke: UniCredit Bank d.d.
Broj računa: 3383602241378698

DEVIZNI RAČUN

UG “Centar za obrazovanje i druženje"
SWIFT: UNCRBA 22
IBAN: BA39 3383 6048 4137 9017

RADNO VRIJEME

Radno vrijeme: ponedjeljak - petak
Administracija: 10:00 - 14:00
Programski dio: 17:00 - 20:00