• Početak
  • COD PROJEKTI
  • Evropski volonterski servis

Evropski volonterski servis - EVS

Imaš između 17 i 30 godina i želiš provesti između 2 i 12 mjeseci u stranoj zemlji kao EVS volonter? 

Šta je EVS?

Europska volonterska služba (popularno zvana EVS) dio je programa Europske komisije zvanog Erasmus+. EVS ti omogućava da provedeš do godinu dana u nekoj drugoj europskoj državi - (gotovo) potpuno besplatno!

Kako EVS funkcionira?

EVS projekt predstavlja partnerstvo između dviju ili više organizacija. Te organizacije su zadužene za regrutiranje volontera za svoj projekt. Volonteri sudjeluju u EVS-u putem organizacije pošiljatelja (Sending Organisation) iz zemlje iz koje dolaze, i putem organizacije primatelja (Receiving Organisation) koja prima volontera i ugošćuje ga za cijelo vrijeme trajanja službe.

Projekti traju između 2 i 12 mjeseci, a volontirati možeš u raznim područjima, kao što su kultura, mladi, sport, djeca, kulturna baština, umjetnost, dobrobit životinja, okoliš i slično. Na kraju službe dobit ćeš certifikat kojim se potvrđuje tvoje sudjelovanje i opisuje tvoj projekt - ovaj certifikat naziva se Youthpass. Osiguran ti je besplatan smještaj, hrana, osiguranje i džeparac. Jedino što ćeš možda morati platiti je mali dio (10%) svojih putnih troškova.

Šta nudimo volonterima iz BiH?

Ako želiš da volontiraš u organizacijama/institucijama izvan BiH, moraš da budete svjestan/na da postoji određena procedura koja obično traje više mjeseci. Npr., u većini slučajeva, a nakon što dođeš do određenih zaključka oko tvog potencijalnog volonterskog angažovanja, saradnja između organizacije koja treba da te pošalje i organizacije koja treba da te ugosti najvjerovatnije još nije uspostavljena, tj. one tek treba da obezbjede sve potrebne uslove za realizaciju jednog takvog projekta. Naravno, pod uslovom da kod organizacije koja bi trebala da te ugosti postoji trenutna potreba za volonterom i spremnost za angažovanjem volontera tvojeg profila.

U rijetkim slučajevima, moguće je da već postoji odobren projekat sa obezbeđenim finansijskim sredstvima, a kod koga postoji potreba za volonterima iz BiH. Tada je ovu proceduru moguće drastično vremenski skratiti. Zato je i bitno, o bilo kojem slučaju da se radi, da nam se javiš kako bi mogli da te evidentiramo u bazi podataka potencijalnih volontera i eventualno uključimo u neki projekat u izradi i/ili one koji su već odobreni.

Međutim, prije nego nam se javiš, prvo posjeti stranicu sa spiskom akreditovanih EVS organizacija kako bi saznao/la kakve su njihove potrebe za angažovanjem volontera određenih profila i šta mogu da ti ponude. Također posjeti i prouči online EVS vodič za zainteresovane volontere (ili ga preuzmi u .pdf formatu na meniju sa lijeve strane) kako bi bolje razumeo/la šta sve treba da učiniš kako bi ostvario/la svoju namjeru.

Nakon što što dođeš do zaključka u kojoj zemlji, kod koje organizacije/institucije, koliko dugo i na čemu bi želio da radiš, možeš nas kontaktirati ili to možeš učiniti i prije nego dođeš do ovih zaključaka kako bi ti oko svega ovoga pomogli i našli organizaciju/instuticiju koja ti odgovara i koja bi mogla da te ugosti. Slanje biografije i motivacionog pisma (oboje na engleskom jeziku) je adekvatan način da nam se obratiš. U svakom slučaju, ove dokumente tražiće ti i potencijalna "host" organizacija.

Friedenskreis Halle e.V. - Germany

Evangelische Jugend Nürnberg

Schweizer Helsinki Vereinigung - Suisse

I-Peicc Montpellier - France

Jajce Municipality

Rämibühl Zürich - Suisse

RB zurich

TEKUĆI RAČUN

Naziv banke: UniCredit Bank d.d.
Broj računa: 3383602241378698

DEVIZNI RAČUN

UG “Centar za obrazovanje i druženje"
SWIFT: UNCRBA 22
IBAN: BA39 3383 6048 4137 9017

RADNO VRIJEME

Radno vrijeme: ponedjeljak - petak
Administracija: 10:00 - 14:00
Programski dio: 17:00 - 20:00