Profesori Realgymnasium Rämibühl Zurich posjetili kraljevski grad i COD Jajce

Profesori Realgymnasium Rämibühl Zurich posjetili kraljevski grad i COD Jajce

Našu organizaciju, Centar za obrazovanje i druženje, nedavno je posjetila grupa profesora švicarske škole Realgymnasium Rämibühl  Zurich s kojima sarađejumo već četiri godine. Za naš edukativno – kreativni rad saznali su slučajnom turističkom posjetom Jajcu kada je jedan od profesora Jürg Zbinden upoznao Samira Agića, saznavši najvažnije informacije o prirodnim i kulturno-historijskim ljepotama Jajca, ali i o radu COD Jajce.

Nakon što nas je prošle godine posjetio profesor Zbinden s kolegama i učenicima, ovoga puta učinio je to s grupom profesora i profesorica koji su željeli saznati više o gradu Jajcu, radi Centra za obrazovanje i druženje, kao i o problemima sa kojima se susreću maldi Jajčani, te svakodnevnici našega i drugih bh. gradova.

Ovom prilikom razgovarali smo o nastavki saradnje, kao i novim idejama i projektima koje planiramo u skorijoj budućnosti realizirati s akcenom na mladima, U iznak zahvalnosti na saradnji i dosadašnjoj podršci menadžer organizacije Samir Agić, uručio je profesorima zahvalnicu i fotografiju Jajca na platnu.

Realgymnasium Rämibühl je opće obrazovna škola koja pridaje značaj visokom intelektualnom i istovremeno holističkom obrazovanju svojih učenika. RG promiče neovisno razmišljanje i rad, kao i kritičko ispitivanje onoga što je naučeno.

U okviru ovog cilja učenici uče logično razmišljati i zamjenjivati ​​te samostalno raditi, razumjeti i primijeniti najvažnija znanstvena saznanja o čovjeku i njegovom prirodnom, društvenom i kulturnom okruženju, komentirati ovo znanje i formulirati i prenijeti tako dobiveno mišljenje, osvijestiti mogućnosti i granice racionalnog znanja i rješavanja problema, postavljati etička pitanja, baviti se drugim načinima razmišljanja i ponašanja, kao i kulturama i surađivati ​​s drugim ljudima.